donderdag 23 februari 2012

Verschillende manieren om te meerderen

Meerderen kan op veel verschillende manieren. De voor mij tot voor kort enige bekende manier is deze: een steek maken door te breien in het lusje tussen twee steken in:
Steek de linker naald van achter naar voor door het lusje en brei het als een normale rechte steek (om makkelijker in te kunnen steken, duw ik het lusje vaak met de hand wat omhoog).

(de afkorting die ik hiervoor gebruik in de breipatronen is mm - meerder in het midden)

meerderen aan de rechterkant:
Dit is een mooie meerdering die je bijna niet ziet zitten in het breiwerk. Hiervoor maak je gebruik van de rij steken onder de rij waarmee je aan het breien bent. Neem voor deze meerdering de steek onder de volgende te breien steek op met de linker naald, brei hem op de normale manier.

(afkorting: mr - meerder aan de rechterkant)Vanwege de symmetrie kun je dezelfde soort meerdering ook aan de linkerkant van een steek doen. Omdat je er net een steek in gebreid hebt, lijkt het net of je een extra toer lager insteekt, dus even goed opletten! Neem met de linker naald de linker lus op van de steek die onder de laatst gebreide steek zit. Brei deze lus recht.

(afkorting: ml - meerder aan de linkerkant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten