vrijdag 24 februari 2012

Voorlopige opzet - gehaakt

Sommige breiwerken worden gebreid op een voorlopige opzet. Als je die voorlopige opzet later weghaalt, kun je bijvoorbeeld de steken opnemen en de andere kant op breien. Of je kunt de lusjes van de eerste toer mazen aan de laatste toer van hetzelfde of een ander breiwerk, zodat je een perfecte afwerking krijgt (zie hiervoor de uitleg over het dichtmazen).
Sommige breisters gebruiken het liefst een gewone brei-opzet met een contrasterende kleur. Ze knippen die dan voorzichtig weg om de steken op te kunnen nemen. Dat kan ook, maar zelf ben ik echt enthousiast over de gehaakte voorlopige opzet: omdat het eigenlijk een rij gehaakte lossen is, kun je hem heel makkelijk verwijderen wanneer dat eenmaal nodig is.

Je hebt er natuurlijk wel een haaknaald voor nodig, en een klein beetje kennis van haken - die hoeft niet verder te gaan dan het haken van een rijtje lossen. Gebruik garen van dezelfde dikte maar in een contrasterende kleur als het breiwerk dat je gaat maken. Maak hiermee een beginlusje en steek de haaknaald daardoor. Houd de breinaald vast, garen aan de achterkant, en ga met de haaknaald aan de voorkant over de breinaald heen:


Neem de draad op en haal hem door het beginlusje. Het voelt een beetje ongemakkelijk, maar zo gaat het wel.


En dan nog een keer: garen achter de breinaald, maak een losse door de draad over de breinaald heen op te halen.Ga zo door totdat je genoeg steken hebt opgezet. Maak nog een paar lossen zonder daarbij over de breinaald te gaan, zodat je de opzet makkelijk kunt weghalen als dat nodig is. Knip de draad door en trek de laatste lus uit, zodat de opzet niet op het verkeerde moment uitgehaald kan worden.Op deze opzet begin je met het breien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten