maandag 11 november 2013

Gebreide kussenhoes

De kussentjes op de Achterbergse bank waren wat groezelig geworden, tijd voor nieuwe hoezen! De voorkant is gebreid, de achterkant van zachte roze fleece, met een gehaakt randje rondom. Een leuk projectje voor tussendoor! Je kunt helemaal je eigen stijl kiezen natuurlijk: grof of fijn gebreid, ajour (met een contraststof erachter) of met stoere kabels, hiervoor geeft internet meer dan voldoende inspiratie.

Mijn inspiratie vond ik in het patroon voor een deken, dat ik hier vond. Het patroon paste ik iets aan: in plaats van gaatjes langs de zijranden zit nu het dichte gedeelte aan de kant. Het is niet moeilijk om te breien:

over een veelvoud van 18 steken:
1e toer: kantsteek, * 3 x 2 st. r. sbr., 6 x (omslag, 1 r), 3 x 2 st. r. sbr., herhaal vanaf *, kantsteek
2e toer: kantsteek, alle steken averecht

Maak een proeflapje om te bepalen hoeveel keer je het patroon moet herhalen om op je kussentje te passen. Bij mij waren het er vijf, dus ik zette 90 steken op plus 2 als kantsteken. Als het breiwerk klaar is, wordt het nog iets uitgerekt tijdens het fixeren (blocken), dus houd daar rekening mee.

Voor dit kussen is acrylgaren gebruikt (No. 1 van Lammy Yarns), normaal geschikt voor breinaalden 3,5 mm, maar ik gebruikte 5 mm. Ik had het idee dat het dan iets sneller opschoot en het breiwerk is iets soepeler. Kijk gewoon wat je zelf het prettigst vindt. Je kunt twee rechte naalden gebruiken, makkelijker (voor mij althans) is om op een rondbreinaald heen en weer te breien.

Houd er voor het bepalen van de hoogte rekening mee dat de golfjes wegvallen. Aan de onderkant dus de 'dichte' golfjes, en aan de bovenkant de 'open' golfjes. Brei dus door totdat je tussen de golfjes in een vierkant (of rechthoek) overhoudt dat past op je kussen. Kant daarna alle steken losjes af.

Blocken: 
Vroeger sloeg ik dit altijd over, inmiddels weet ik dat het breiwerk het gewoon nodig heeft. Zeker bij ajourbreiwerk. Maak dus het breiwerk flink nat, knijp het zachtjes uit en leg het op een dubbelgevouwen grote handdoek, bijvoorbeeld op een bed. Trek zachtjes totdat het het gewenste formaat heeft en zet met spelden op dit formaat vast. Laat drogen (dat duurt meer dan een dag).

Knip voor de achterkant een stuk fleece op maat (fleece heeft geen naad nodig), en zet de gebreide kant aan de fleecekant vast. Golfjes vallen aan de binnenkant weg. Gebruik je eigen favoriete methode (ik heb het met de hand vastgezet, maar het kan ook met de naaimachine), en maak eventueel een (envelop)sluiting.

Randje:
Dit randje heb ik zelf bedacht, je kunt natuurlijk ook een ander randje nemen. Haak rondom het kussen, aan de gebreide kant, eerst een rij vasten. Maak ze zo regelmatig mogelijk.
Haak vervolgens schulpjes: * sla 1 vaste over, haak 6 stokjes in de volgende vaste, herhaal van * tot je rond bent. Ik kwam niet helemaal uit, dat heb ik opgelost door één schulpje van halve stokjes te maken, en het valt niet eens op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten